Muğla 1 Şubesi

Endonezya ve Singapur'da 'ortak sendikal çalışmalar' için istişarelerde bulunduk

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı ve Şükrü Kolukısa, Endonezya Öğretmenler Birliği (PGRI), Endonezya Sendikalar Konfederasyonu (KSPI), Endonezya Birleşik Öğretmenler Sendikası (FSGI), Singapur Öğretmenler Birliği (STU) ve Singapur Malay Öğretmenler Birliği yöneticileriyle bir araya gelerek, ortak sendikal çalışma konusunda ‘neler yapılabilir’i ele aldılar.



 

Sendika ve konfederasyon yöneticileriyle yapılan görüşmelerde, tecrübe paylaşımında, eğitim ve iş birliği konusunda istişarelerde bulunuldu. Çakırcı ve Kolukısa, Unindra Üniversitesi’ni, Endonezya Halk Temsilcileri Konseyi’ni ve Singapur Büyükelçisi Murat Lütem’i de ziyaret etti.



 

Çakırcı: Küresel çözümler üreteceğimiz bir zemin oluşturmaya çalışıyoruz

Görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, Eğitim-Bir-Sen ve çalışmaları hakkında bilgi vererek, 450 bini aşkın üye sayısıyla eğitim hizmet kolunda yetkili sendika olduklarını, üyelerinden aldıkları gücü kazanıma dönüştürdüklerini söyledi.



25 yıllık mücadele tarihinin kayda değer başarılarla, nitelikli, sorunların çözümüne ışık tutan çalışmalarla, kazanımlarla, sorun çözen yaklaşımlarla dolu olduğunu kaydeden Çakırcı, birçok hakkın alınmasında, onlarca sorunun çözüme kavuşmasında kararlılıkla sürdürdükleri mücadelenin, harcadıkları emeğin katkısının büyük olduğunu ifade etti.



 

Eğitime ilişkin en kapsamlı çalışmalara imza attıklarını belirten Çakırcı, Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme raporu, Öğretmenlik Mesleği ve Statüsü araştırması, yükseköğretimin sorunları raporu ve müfredat raporu başta olmak üzere, çok sayıda nitelikli çalışma gerçekleştirdiklerini dile getirdi.



Küresel sorunların olduğu yerde küresel çözümler üretmek gerektiğinden hareketle, uluslararası sendikalarla iş birliği yapmak istediklerini, bu amaçla birçok ülkeyi ziyaret ederek, sendikal birikim paylaşımında bulunduklarını söyleyen Çakırcı, “Emeğin de, emekçilerin de sorunları dünyanın her yerinde yaklaşık olarak aynıdır. El ele verirsek, güçlerimizi birleştirirsek, ortak aklı devreye sokabilirsek sorunlarımızın üstesinden daha kolay geliriz diye düşünüyorum. Bunun için dayanışmak, konuşmak, iş birliği anlaşmaları yapmak, beraber projeler üretmek, kurumsal kapasitelerimizi bu anlamda tanımak, ‘birbirimizle nasıl yardımlaşabiliriz’i ortaya çıkarmak gerekiyor. Bunları yaptığımız zaman küresel çözümler üreteceğimiz zemini de bulmuş olacağız. Bu amaçla buradayız” şeklinde konuştu.




Kolukısa: Uluslararası sendikalarla çalışmalarımızı belli bir noktaya getirmiş bulunmaktayız

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, 5. Olağan Genel Kurul’da üç konuya ağırlık vereceklerini söylediklerini hatırlatarak, “İçimize, işimize ve dışımıza yolculuk konusunda bir yıl içerisinde önemli mesafeler kat ettik. Dışımıza, uluslararası alana yönelik faaliyetlerimizi son dönemde belli bir noktaya getirmiş bulunmaktayız. Tanışma faslının ardından iş birliği anlaşmalarıyla ilişkilerimizi daha da geliştirmek, bir sonraki adımda ortak projeler üreterek birlikte çalışmalar yürütmek yönündeki hedefimize ulaşmak istiyoruz. Emekçiler için faydalı işler yapmak gayretimiz, çabalarımız devam edecektir” diye konuştu.



Sendika olarak ortak eğitim projeleri yürütmenin uğraşı içerisinde olduklarının altını çizen Kolukısa, küresel sorunları çözmek için örgütlü yapıları harekete geçirmek, ortak platformlarda bir araya gelerek çözüme ilişkin görüş alışverişinde bulunmak, farklı eylem planları hazırlamak gerektiğini, sendika olarak bunun mücadelesini verdiklerini belirtti.

Şükrü Kolukısa, dünyanın farklı ülkelerinde eğitim sendikalarıyla geleceğe yönelik çalışmalar yapmayı, tecrübe paylaşımında bulunmayı, ikili anlaşmalar yapmayı, mazlum ve mağdurlara ortaklaşa yardım eli uzatmayı, gelir dağılımındaki adaletsizliğe el birliğiyle karşı çıkmayı, adil paylaşımın sağlanabilmesi için güç birliği yapmayı, istişarelerde bulunmayı önemsediklerini vurgulayarak, “Şimdiye kadar 50’ye yakın sendikayla eğitim ve iş birliği anlaşması yaptık. Amacımız, yeni anlaşmalarla eğitim ve tecrübe paylaşım ağımızı genişletmek, mevcut halkaya yenilerini eklemek ve örgütlü güç birliğini daha da sağlamlaştırmaktır” ifadelerini kullandı.
 


Görüşmeler ve ziyaretler

Eğitim-Bir-Sen Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Gazi Doğan’ın da yer aldığı ziyaret ve görüşmelerde, ilk olarak, 3 milyonu aşkın eğitim çalışanı üyesiyle ülkenin en büyük eğitim sendikası olan Persatuan Guru Republik Indonesia/Endonezya Öğretmenler Birliği (PGRI) Genel Başkan Dr. Unifah Rosyidi, Genel Sekreter M. Qudrat Nugraha, Genel Sekreter yardımcıları Dian Mahsunah, Dr. Supardi, Başkan yardımcıları Didi Suprijadi, Drs. Muh. Asmin ve Dr. H. Muhir Subagja ile bir araya gelerek sendikal faaliyetlere ilişkin bilgi alışverişinde bulunan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı ve Şükrü Kolukısa, daha sonra, Endonezya’da seçilen iki ulusal yasama meclisinden biri olan Dewan Perwakilan Rakyat/Halk Temsilcileri Konseyi (DPR) Başkan Yardımcısı Fahri Hamzah’ı ziyaret etti.



PGRI Indraprasta Üniversitesi (UNINDRA) yöneticileriyle de bir görüşme yapan Çakırcı ve Kolukısa, üniversitenin ve Endonezya’daki yükseköğretim çalışmaları hakkında bilgi aldılar.

Ardından, Konfederasi Serikat Pekerja Indonesia/ Endonezya Sendikalar Konfederasyonu (KSPI) Başkanı Said İkbal ve yönetimiyle buluşan Çakırcı ve Kolukısa, sendikal çalışmalara ve özellikle küresel hegemonyaya karşı yeni bir dirilişe önayak olacak daha geniş ölçekli bir uluslararası teşkilatlanmaya ilişkin fikir alışverişinde bulundu. KSPI, Memur-Sen’in düzenlediği “İslam Dünyasında Sendikacılık” Sempozyumu’nun sonunda imzalanan İstanbul Deklarasyonu’nda yer İslam İşbirliği Teşkilatı içinde bir komite oluşturulması önerisine tam destek verdi.
 

Ramazan Çakırcı ve Şükrü Kolukısa, program kapsamında, Federasi Serikat Guru Indonesia/Endonezya Birleşik Öğretmenler Sendikası (FSGI) Genel Sekreteri Retno Listyarti, Mütevelli Heyeti Üyesi Winotu, Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Euis Nurjanah ve Jakarta Şube Başkanı Heru Purnomo ile de bir görüşme yaptı.



 

Endonezya’daki temaslarını tamamlayan Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı ve Şükrü Kolukısa, Singapur’a geçerek, eğitim sendikalarına ziyarette bulundu.




Sıngapore Teachers’ Unıon/Singapur Öğretmenler Birliği (STU) Genel Başkan Yardımcısı Carine Yip, Yönetim Kurulu üyeleri Wong Hui Xin, Pong Chin Nam ve Fong Yoong Kheong ile çalışmalar hakkında görüşen Çakırcı ve Kolukısa, daha sonra Sıngapore Malay Teachers’ Unıon/Singapur Malay Öğretmenler Birliği’ne geçti.



 

Ramazan Çakırcı ve Şükrü Kolukısa, Başkan Rohan Nizam Basheer, Genel Sekreter Abdul Malek Ahmad ve Mali İşler Sorumlusu Norazlan İbrahim ile iki sendika arasında gelecekte kurulabilecek ilişkiler hakkında istişarelerde bulundu.