Eğitim-Bir-Sen Muğla Şube Başkanımız Önder UÇAK ve Şube Başkan Yardımcımız Soner YILMAZ, Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Okul ve Kurumlarımızda görev yapan Öğretmenlerimizi, Yöneticilerimizi ve Çalışanlarımızı ziyaret etti. Başkan UÇAK ve beraberinde ki heyet Dalaman Kaykamamı Sayın Ali GÜLDOĞAN'ı, Dalaman Meslek Yüksekokulunu, Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarını ve okullara ziyarette bulundu.
“Sendikacılığa yeni bir soluk getiren bir teşkilat olduklarını vurgulayan Başkan UÇAK, Türkiye’de bilgi, birikim, entelektüel kapasitemizle nice sorunların çözülmesinde, nice engellerin aşılmasında öncü rol oynadık, öncü olmaya da devam ediyoruz” dedi. Mesleki standartlara kavuşmamış bir öğretmenlik sistemiyle hedeflenen yerlere ulaşmanın mümkün olmadığını vurgulayan UÇAK, Öğretmenlik mesleğinin bütün boyutlarıyla ele alınıp kapsayıcı bir yasal düzenlemeye kavuşturulmasının artık ertelenemez bir noktaya gelmiştir. Mesleki standartlara kavuşmamış bir öğretmenlik sistemiyle eğitimde hedeflenen yerlere ulaşılması mümkün değildir. “Biz sahadan edindiğimiz tecrübeyi de entelektüel kapasite ve birikimimizi de en iyiyi üretmek için paylaşmaya hazırız. Hep birlikte, el ele verip mesleği bu durumda kurtarmalıyız” ifadelerini kullandı.
Sorunlar bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır
Gelir vergisi oranlarının reel ücret artışı sağlayacak şekilde sabitlenmesi, 3600 ek gösterge sisteminin bütün kamu görevlilerini kapsayacak şekilde kurulması, ek ders birim ücretlerinin artırılması, istihdamda güçlük çekilen bölgelerde görev yapan öğretmenlere ilave tazminat ödenmesi, kariyer basamakları sisteminin yeniden işler hâle getirilmesi, farklı istihdam türlerinin kaldırılarak atamaların kadrolu yapılması, öğretmenlerin ve eğitim paydaşlarının mutabık kalacakları bir Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması gibi birçok konunun gündemlerinde olduğunu dile getiren Eğitim-Bir-Sen Muğla Şube Başkanı Önder UÇAK, “Sorunların giderilmesi, çalışma şartlarının, mali, özlük ve sosyal hakların iyileştirilmesi, hem ülkemiz hem milletimiz hem kamu görevlilerimiz hem de geleceğimiz için gereklidir” şeklinde konuştu.
Temel yaklaşım, çalışan haklarına saygı, iş güvencesine dayanan mali, sosyal ve özlük hakları olmalıdır
Sözleşmeli kamu görevlilerinin sorunlarına da değinen UÇAK, şunları söyledi: “İnsanı mutlu etmedikçe, huzur ve sükûnla buluşturmadıkça, güven ve güvence noktasında bir devlet iradesi fotoğrafı ortaya koymadıkça, Türkiye’nin kapasitesini kullanamadığını, potansiyelini açığa çıkaramadığını, çok uzak olmayan siyasi ve ekonomik tarihimiz bütün çıplaklığıyla ispatlamaktadır. Diğer taraftan, siyaset kurumunun millet iradesinin temsilcisi olma vasfına yönelik anayasal güvencelerle donatıldığı bir süreçte, kamu personel sisteminde güvence yoksunluğu, güven boşluğu oluşturan bazı istihdam türlerinin varlığı, ilginç hatta çelişki oluşturacak biçimde devam etmektedir. Bu noktada, asli ve sürekli nitelikteki kamu hizmetlerinin kamu görevlileri eliyle yürütülmesine ilişkin anayasanın 128. maddesi hükmüne, birçok kamu hizmeti alanında aynı unvanda kadrolu statüde istihdam olmasına rağmen sözleşmeli statüde personel istihdam edilmek gibi olağan kabul edilmesi imkânsız bir personel mevzuatı pratiği ortaya konmuştur. Temel yaklaşım; insan onurunu öncelemek, insan haklarına saygılı olmak, saygın iş ilkesine dayanan mali, sosyal ve özlük hakları ile çalışma şartları olmalıdır. Bu kapsamda, belirli bir süre sözleşmeli personel olarak görev yapma ve sonrasında kadroya alınma (3+1, 4+1, 6+1 gibi) yöntemlerinden vazgeçilmeli ve sözleşmeli personel istihdamı bütünüyle terk edilmeli, mevcut sözleşmeli personelin kadroya geçişini sağlayacak düzenleme ivedilikle hayata geçirilmeli; 657 sayılı DMK dâhil, personel mevzuatında yapılacak bütün düzenleme ve değişiklikler bireyi ve toplumu özgürleştiren, memuru güçlendiren bir anlayışla gerçekleştirilmelidir.”