Eğitim-Bir-Sen Muğla Şube Başkanı Önder UÇAK, Başkan Yardımcıları Orçun KESKİN ve Aytaç YALÇIN, Ula ve Milas İlçelerinde okul ve kurumları ziyaret etti. Planlanan programlar kapsamında Milas Kaymakamı Ünver BÖKE’yi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Okul ve Kurumlarda görev yapan öğretmenleri, yöneticileri ve eğitim çalışanlarını ziyaret eden UÇAK ve beraberindeki heyet sendika üyeleri ve eğitim çalışanları ile bir araya gelerek, sendikal çalışmalar, toplu sözleşme süreci, sonuçları ve eğitim gündemi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Her zaman milletin, millî iradenin yanında olduklarını, kuruluş felsefelerinden ve prensiplerinden ödün vermeden sendikal yolculuklarını sürdürdüklerini kaydeden UÇAK, “Sendikacılığa özen, sendikalılığa önem kazandıran bir toplu sözleşmeye imza attık, birçok sorunu çözüme kavuşturduk, kazanımlar elde ettik. Sendikacılığı yeniden tanımlayan ve konumlayan, sendikacılığa yeni bir soluk getiren entelektüel bir kapasite, güçlü bir teşkilatız. Diğerlerine göre değil, değerlerimize göre sendikacılık yapıyoruz. Anadolu’nun kabul görmüş değerlerini baş tacı eden, milletle hiçbir zaman çatışmayan, karşı karşıya gelmeyen, derdi ve davası olan, yeniden güçlü medeniyet iddiası/idealiyle yürüyen bir sendikal hareket olarak kendimizi ayrı konumladık ve istikametimizi hiç kaybetmedik” şeklinde konuştu.
Önemli konuları karara bağladık
Gerek masada gerek sahada var güçleriyle mücadele verdiklerini ifade eden UÇAK, “Masada görüşülemez denilen konuları görüştük ve olumlu yönde mutabakat sağladık. Sözleşmeliler ve 3600 ek gösterge konusunu bir karara bağladık. 2022 yılı içerisinde konfederasyonumuz Memur-Sen ve bakanlık arasında süreç çalışılacak ve tamamlanarak teslim edilecek. Önceden 3600 ek gösterge öğretmenler, hemşireler, imamlar ve polisler olmak üzere dört meslek grubu üzerinden ifade edilmişti. Biz bu süreçte toplu sözleşmeye tüm kamu görevlilerini kapsayacak şekilde bir madde koydurduk ve bunun böyle olması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Aynı şekilde sözleşmeliler konusu da hiçbir ayrım gözetilmeksizin gerekli çalışmaları yapacağız. Ayrıca, toplu sözleşme ikramiyesinin sendikalılar için 400 TL’ye çıkarılmasını, bu rakamın memurun cebine girmesini sağladık. Örgütlüler adına yüzde 30 ile yüzde 40,22 arasında değişen bir oransal zamma imza attık” şeklinde konuştu.
PCR testi zorlamasından vazgeçilmelidir
UÇAK, PCR testi yaptırmayan öğretmenlerin derse alınmamasıyla ilgili olarak, “PCR testi yaptırmayan öğretmenlerin derslere alınmaması hatalı bir uygulamadır. Eğitimcilerin kahir ekseriyeti, yüzde 90’ın üzerinde aşı olmuşken, hâlâ PCR testi ve aşı tartışması üzerinden zorlamalarda bulunmak eğitime katkı sağlamayacak, okulların açık tutulması hedefine de hizmet etmeyecektir. Dayatmalar yerine eğitimcilerin derslerine odaklanması sağlanmalı, moral ve motivasyonunu bozacak politikalardan uzak durulmalı, PCR testi zorlamasından vazgeçilmelidir” dedi.
Sorunlara ivedilikle çözüm bulunmalıdır
Eğitim çalışanlarının çözüm bekleyen sorunlarına da değinen UÇAK, “Hizmetli ve güvenlik personeli ihtiyacı karşılanmalı, ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilerek atamalar kadrolu yapılmalı, öğretmen açığı kapatılmalı, öğretmene destek niteliğinde, mesleki gelişimini ve özerkliğini sağlayacak bir meslek kanunu ivedilikle çıkarılmalıdır. Memur, hizmetli ve diğer çalışanların mali ve sosyal hakları iyileştirilmeli, okulların ödenek ihtiyacı karşılanmalı, okul esaslı bütçeleme uygulaması getirilmelidir. Üniversite idari personeli de akademik personele tanınan yükseköğretim tazminatı, geliştirme ödeneği gibi temel bazı mali ve sosyal haklardan faydalandırılmalıdır. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları merkezî olarak periyodik gerçekleştirilmelidir. İdari personelin atama ve yer değiştirme süreçleri muvafakat engelinden kurtarılmalı, belli bir takvim doğrultusunda merkezî olarak yapılmalıdır” diye konuştu.