Eğitim-Bir-Sen Muğla Şube Başkanımız Önder UÇAK, Şube Başkan Yardımcılarımız Şentekin ÇALIŞ ve Orçun KESKİN Menteşe İlçemizde, Okul ve Kurumlarımızda görev yapan Öğretmenlerimizi, Yöneticilerimizi ve Çalışanlarımızı ziyaret etti. Başkan UÇAK ve beraberinde ki heyet Menteşe Kaymakamı Caner YILDIZ'ı ve okullara ziyarette bulundu.
Eğitim çalışanlarının mevcut sorunları popülist yaklaşımlarla çözülemez
Başkan UÇAK, Millî Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde belirlenen hedeflerin artık somut eylem adımlarına dönüşmesi gerektiğini söyledi. Vizyon belgesi açıklandığında ‘Eğitim 2023 için başlıklar tamam, boşluklar da tamamlanmalıdır’ çağrısında bulunduklarını hatırlatan UÇAK, şöyle devam etti: “Üzerinden bir yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen tespitlerin gereği yapılmamış, eylem adımları ya henüz hiç atılmamış ya da eylem takviminin gerisinde kalınmıştır. Örneğin, ‘Elverişşiz Koşullarda Görev Yapan Öğretmen ve Okul Yöneticilerimiz İçin Teşvik Mekanizmasının Kurulması’ eylem adımında 2019 yılında geliştirme safhasının tamamlanacağı, 2020 yılında ülke uygulamasına geçileceği ifade edilmesine rağmen henüz somut hiçbir adım atılmamış; 2020 bütçe taslağında da buna işaret eden hiçbir emare görülmemiştir. Bakanlık kendi eylem takvimine uymalı; bir an önce, tespitten çözüme, vaatten eyleme, sözden fiile geçmelidir. Eğitim çalışanlarının sorunları, geçici işlerle, zülfüyâre dokunmayan girişimlerle çözülemeyecek kadar yapısaldır, derindir. Eğitimde vasatı aşmak, yüksek kaliteye odaklanmak; üzerinde iyi düşünülmüş, sosyal paydaşlarla istişare edilmiş sürdürülebilir politikaların belirlenmesi ve uygulanmasıyla mümkündür. Biz dün olduğu gibi bugün de eğitimin sorunlarını tespit ediyor, çözüm önerileri üretiyor ve elimizi taşın altına koyuyoruz.”
Sadece sorunları dile getirmiyor, çözümü de öneriyoruz
Sorunları dile getirmekle, şikâyetle yetinmediklerinin altını çizen UÇAK, “Türkiye’nin erdemli hareketi, entelektüel birikimi olan Eğitim-Bir-Sen olarak hangi sorunu dile getirmişsek, çözüm önerisini de yanına sıralamışızdır. Öğretmen yerleştirme sisteminden Öğretmenlik Meslek Kanunu’na, öğretmene şiddetten kariyer ve liyakat sistemine, kurum yöneticiliğine münhasır kadro verilmesinden üniversitelerdeki idari ve akademik personelin sorunlarına, okullara bütçeden sözleşmeli istihdam meselesine kadar hangi konuya itiraz etmiş, hangi sorunu dile getirmişsek mutlaka o konularda çözüme yönelik çalışmalar da yapmış ve bunları paylaşmış, paylaşıyor, paylaşmaya da devam edeceğiz. Bu büyük gücü ve potansiyeli üreten teşkilatımızı selamlıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Vermeden almak devlete yakışmaz
Ücretlilerin geliri artırılamıyorsa giderlerinin azaltılması gerektiğini dile getiren UÇAK, şöyle devam etti: “Vermeden almak devlete yakışmaz. Refahtan pay vermediğin, alım gücünün düşmesine göz yumduğun, kaşıkla verdiğini düşük matrah, yüksek vergi kepçesiyle geri aldığın, toplu sözleşmede hayal kırıklığına uğrattığın kamu görevlisini gel bu vergi azabından, matrah oyunundan kurtar. Vergiyi yüzde 15’e sabitle, matrahı yükselt, memura nefes aldır.”