Avrupa Sendikaları Eğitim Komitesi (ETUCE) eski Avrupa Direktörü Martin Romer sendikamızı ziyaret ederek, Genel Başkan Ali Yalçın ile görüştü.
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Avrupa Sendikaları Eğitim Komitesi (ETUCE) eski Avrupa Direktörü Martin Romer’i Eğitim-Bir-Sen genel merkezinde ağırladı. Yalçın, Eğitim-Bir-Sen’in Türkiye’deki faaliyetleriyle Türkiye’nin en çok büyüyen ve en güçlü sendikası olmasının yanı sıra akademik ve kültürel alanda yaptıklarıyla da sendikacılığa yeni bir boyut kazandırdığını belirterek, “Raporlarımızla gündemdeki en önemli eğitim sorunlarını gün yüzüne çıkarttık. Bütün bu çalışmaları alanında uzman akademik kadroyla titiz çalışmalar yürüterek gerçekleştiriyoruz. Düzenli olarak açıkladığımız raporlarımızla eğitim sistemine ve eğitimcilerin sorunlarına ilişkin önemli sorunları gündeme getiriyor ve bunların çözümü için çaba gösteriyoruz” dedi.
Biz, sorunları çözerek güçleniyoruz
Toplu sözleşmede ciddi kazanımlar sağladıklarını dile getiren Yalçın, “Dünyadaki sendikalar genellikle sorunları konuşarak güçlenir, biz sorunları çözerek güçleniyoruz. ‘Uluslararası Emek, Sermaye ve Küresel Rekabet’ sempozyumunu geçtiğimiz aylarda 105 farklı ülkeden 154 konfederasyon ve 286 konfederasyon temsilcisinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirdik. Bu programın bir benzerini Eğitim-Bir-Sen olarak ‘Küreselleşme, Eğitim ve Sendikalar’ başlığıyla dünyanın çok farklı yerlerinden katılacak eğitim sendikası temsilcilerin katılımıyla Ağustos’ta İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Ayrıca TODAİE ile birlikte genç sendikacılara yönelik yürüttüğümüz ‘Uluslararası Eğitim Sendikacılığı Sertifika Programı’ da hız kaybetmeden devam ediyor. Bu yıl içerisinde 3 grubun eğitimini tamamladık. Artık yılda en az iki eğitim gerçekleştirecek şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Eğitim sendikacılığında genç sendikacıların daha aktif rol almasını amaçlıyoruz.
Emek mücadelesi evrensel bir hareket
Sendikal faaliyetlerin yanında insani yardım çalışmaları da yürüttüklerini, dünyanın neresinde bir afet, bir mağduriyet varsa acının ve gözyaşının rengi olmaz düşüncesiyle ellerini uzatmaya çalıştıklarını vurgulayan Yalçın, “Dünyanın birçok yerinde elimizin erdiği, gücümüzün yettiği kadar sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalışıyoruz. Bizler emek mücadelesini evrensel bir hareket olarak görüyoruz. Kimseyi dilinden, dininden ve etnik kökeninden dolayı ayırmıyoruz, ayrım yapılmasına da her platformda karşı çıkıyoruz. Çünkü hepimizin ten rengi farklı ama ter rengi aynı” diye konuştu.
Eğitim Enternasyonali’nde Türkiye temsilini gösteren tablonun eksik olduğunu, temsilin tam anlamıyla yapılamadığını vurgulayan Romer ise şunları kaydetti:
“Türkiye’nin en büyük sendikası olarak birçok alanda farklı işlere imza atarak kendinize has iyi çalışmalar yürüttüğünüzü görmekteyiz. Türkiye büyük bir ülke ve çok önemli bir konuma sahipsiniz. Türkiye’nin Eğitim Enternasyonali’ndeki temsilinin yeterli olmadığı ve resmin eksik kaldığı kanaatindeyim. Geçmişte birçok yanlış anlaşılmalar oldu, ancak geçmiş geçmişte kaldı diye düşünüyorum. Büyük bir sendika olarak gerçekleştirdiğiniz faaliyetlere istinaden ve buradaki gözlemlerime dayanarak söylüyorum, sizin yeriniz Eğitim Enternasyonali olmalı. Siz büyük bir sendikasınız ve uluslararası anlamda da büyük çalışmalar yürütüyorsunuz. Bu anlamda sizin Eğitim Enternasyonali’nde önemli katkılarda bulunacağınızı düşünüyorum. ETUCE’nin şu anki sorumlusu ben değilim ancak şunu tekrar etmek istiyorum ki Türkiye’nin Eğitim Enternasyonali’ndeki temsili yeterli bir temsil değil, temsil adına hiçbir karanlık noktanın kalmaması gerekiyor. Eğitim-Bir-Sen’in büyüklüğünü düşünecek olursak aslında Eğitim Enternasyonali’ne ihtiyacı yok diyebiliriz. Ancak dünyada eğitimin sorunlarını çözmekte bir üst çatı olduğunu da kabul etmek gerek. Bu bakımdan Eğitim Enternasyonali’nin çalışmalarından ve tecrübelerinden faydalanılması gerektiğini düşünüyorum. Aynı şekilde büyük bir sendika olarak sizin de Eğitim Enternasyonali’ne tecrübelerinizle katacağınız çok şey olduğu kanaatindeyim.”