Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 19. Milli Eğitim Şûrası sona erdi. Şûradan önce iki çalıştay, bir ön şûra yaparak ve dört yayın çıkararak hazırlanan Eğitim-Bir-Sen, gündem maddelerine ilişkin görüş ve öneriler kitapçığıyla gündem oluşturdu. Komisyonlardan geçen önergelerinin tamamına yakını genel kurulda oylanarak kabul edilen Eğitim-Bir-Sen, şûraya damgasını vurdu.
Eğitim-Bir-Sen’in, okullara genel bütçeden pay ayrılması, istihdamda güçlük çekilen yörelerde çalışmayı özendirici tedbirlerin alınması, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi, ek ders birim ücretinin artırılması ve nöbet ücreti verilmesi, dört yıla 1 yıl yıpranma payı gibi birçok önergesi şûra genel kurulunda kabul edildi.
Şûra genel kurulunun kapanışında konuşan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, verdikleri önergelerin bir kısmının, daha önceki şûrada paydaşların genel kurula gündem dışı önerge verirken, bu şûra öncesi değiştirilen yönetmelik gereği komisyonlarda kabul edilmediğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Atatürk döneminde bile uygulanan 70 yıllık müstakil kız lisesi, erkek lisesi açılmasına ilişkin önergemiz komisyonda kabul edilmedi. Bu konuda kararlıyız. Eğitimde dayatmalara karşıyız. Eğitim sisteminin tam anlamıyla özgürleşmesi mücadelemizi her platformda sürdüreceğiz. Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen olarak bu tür platformlara bu millete ve çalışanlara borcumuzu ödemek için geliyoruz. İki çalıştay, bir şûra konuları çalıştayı, bir de eğitim ve ahlak şûrası yaparak geldik. Bir gençlik araştırması, bir Eğitime Bakış dergisi, bir Kamuda Sosyal Politika dergisi ve şûra görüş ve öneriler raporu hazırlayarak geldik. Şûra boyunca yayınlarımızdan dolayı bize teşekkür edenlere teşekkür ediyorum. Kararların hayata geçmesi çok önemlidir. Tavsiye kararıdır ama 81 ilden gelen ve 600 kişilik üst akıl 5 gündür ter akıtıyor. Bu kararların hayata geçmesini, eğitimin demokratikleşmesi ve milletin değerleriyle buluşması adına önemsiyorum. Emek veren herkese teşekkür ediyorum.”