Muğla 1 Şubesi

Sorunları çözmeye, kazanımlar üretmeye devam edeceğiz

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mithat Sevin, sorunun kaynağı neredeyse, çözümü de orada aradıklarını belirterek, “Gücün, itibarın ve ekonomik değerlerin daha âdil paylaşılmasını ve her bir insanımız için daha onurlu bir hayat talep ediyoruz. Eğitim çalışanlarının sorunları çözülmeden eğitimin sorunu çözülemez. Bu nedenle, sorunların üzerine gitmeye, kazanımlar üretmeye devam edeceğiz” dedi.

Erzurum 1 No’lu Şube’nin düzenlediği işyeri temsilcileri eğitim ve istişare toplantısında konuşan Mithat Sevin, 27 yıllık sendikal tarihlerinde, eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunda görevli tüm eğitim çalışanlarının sorunlarıyla ilgili olarak tespit ettikleri ya da kendilerine ulaşan sorunları, sundukları alternatifler ve geliştirdikleri çözüm önerilerini yetkililerle paylaştıklarını, çözüm için mücadele ettiklerini söyledi.

Eylemleri, çalışmaları, hükûmet ve Bakanlık yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler neticesinde bugüne dek birçok sorununun çözümünü sağladıklarını dile getiren Sevin, devam eden sorunları da aynı sorumluluk duygusu ve mücadele azmiyle çözmek için gayret ettiklerini ifade etti.



 

Demokratik değişime ve gelişmelere öncülük ettik

Üniversitelerde ve çalışma hayatında başörtüsü yasağının kaldırılması, katsayı adaletsizliğinin giderilmesi, Millî Güvenlik Bilgisi Dersi’nin kaldırılması gibi değişikliklerde belirleyici olduklarını kaydeden Sevin, şöyle devam etti: “Toplu sözleşme kanunu, kesintisiz eğitim, eğitimde vesayetin tartışmaya açılması, ücret adaletsizliği, eğitim ve bilim politikaları, öğretmen ve öğretim elemanlarının ek ödeme mağduriyeti, atama bekleyen öğretmen adaylarının durumu gibi pek çok konuda sesimizi yükselterek, yetkilileri çözüme zorladık. Teklif sunmakla yetinmedik, çözümün takipçisi olduk, verdiğimiz mücadelede birçok konuda sonuç aldık. Bunun yanı sıra eğitimin kök sorunlarına dair çözüm önerilerimizi, yeni çalışmalarla hep gündemde tuttuk, tutuyoruz.”



Emeğimizin karşılığını kazanımlarla aldık

‘Angaryaya hayır’ diyerek başlattıkları mücadelenin sonunda nöbet karşılığında ücret verilmesi, sınav ücretlerindeki adaletsizliğin sona erdirilmesi ve sınav ücretinin yüzde 250 artırılması, kurs merkezlerinde görevli memur ve hizmetlilere fazla çalışma ücreti ödenmesi, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin artırılması, akademisyenlere yükseköğretim tazminatı kazandırılması, akademik teşvik ödeneği elde edilmesi, kamu görevlilerinin Cuma günü öğle tatili süresinin Cuma namazı vaktini de kapsayacak şekilde uzatılması gibi önemli kazanımlar elde ettiklerini hatırlatan Sevin, “Sahip olduğumuz bilgi, bilinç ve gücün yardımıyla, inandığımız doğruların hayat bulması için mücadelemize devam ediyoruz. Gücün, itibarın ve ekonomik değerlerin daha âdil paylaşılmasını ve her bir insanımız için daha onurlu bir hayat talep ediyoruz. Eğitim çalışanlarının sorunları bizim sorunumuzdur. Biz, eğitim çalışanlarının sorunları çözülmeden eğitimin sorununun çözülemeyeceğine inanıyoruz. Bu nedenle, sorunların üzerine gitmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sendika olarak, yasaklarla özgürlüğün, dayatmalarla iradenin, sınırlamalarla örgütlenmenin, vesayetle eşitler arası toplu pazarlığın adından ve değerinden bahsetmenin bile mümkün olmadığı bir Türkiye’yi değiştirmek için yola çıktıklarını söyleyen Sevin, şöyle konuştu: “Demokrasi yoksa sendikal örgütlenmenin anlamsız, sivil irade yoksa toplu sözleşme masasında pazarlık etmenin gereksiz olduğunu deklare ettik. Türkiye’nin yolunun özgürleşmeye, yönünün sivilleşmeye dönmesinde öncülüğümüzle ve eğitim çalışanları adına sözcülüğümüzle engellerin aşılmasını sağladık. Özgün sendikacılık anlayışımızla hak arama mücadelesi verdik, özgürlüklerimizi genişlettik, doğru şeyler söyledik, iyi işler yaptık ve önemli kazanımlar elde ettik. Peki, bunlarla yetinecek miyiz? Elbette hayır.”



 

Çözüme yönelik çabalarımız artarak sürecek

Daha yapılması gereken işler, çözüme kavuşturulması gereken pek çok sorun bulunduğunu vurgulayan Mithat Sevin, sözlerini şöyle tamamladı: “Eğitimcilerin gelir vergisi yükünün azaltılmasını istiyor, ek dersten vergi alınmasın diyoruz. Kalkınmada öncelikli bölgelerde görev yapan eğitim çalışanlarına ilave mali ve sosyal haklar verilmesi, iş barışına ve huzuruna halel getiren sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının kaldırılması için gayret gösteriyoruz. Üniversitelerdeki idari personelin görevde yükselebilmesi, maaşlarının ve motivasyonlarının artırılması; akademik personelin maddi açıdan rahat, idari yönden katılımcı olması, olabilmesi için ter döküyoruz. Çabalarımızın artarak devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın.”


 

Erzurum 1 No’lu Şube Başkanı Hüsrev Yaşa ise haklıyı güçlü kılma mücadelelerinin hız kesmeden devam edeceğini dile getirdi.




2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Karataş ve Memur-Sen Erzurum İl Temsilcisi Abdullah Duman’ın selamlama konuşmalarından sonra yapılan teşkilat eğitiminde, Şube Sekreteri Ensar Totik, Şube Başkan Yardımcısı Hakan Aksakal ve Nihat Mamuç, farklı başlıklarda sunum yaptılar.