Muğla 1 Şubesi

Eğitimciler Toplumdaki Saygınlığına Yeniden Kavuşturulmalıdır

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Muğla İl Başkanımız Önder UÇAK, Kavaklıdere Eğitim-Bir-Sen İlçe Temsilciliğimizin organize ettiği üye ziyaretleri programına katıldı. Şube Başkanımız Önder UÇAK, Kavaklıdere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Cumhuriyet İlkokulu, Sadık Göçen Anadolu Lisesi, Kavaklıdere Anaokulu, Kavaklıdere İmam Hatip Ortaokulu/Lisesini ve Kavaklidere Şehit Başsavcı Mustafa Alper Meslek Yüksek Okulunu ziyarette bulundu. Ziyaret kapsamında Öğretmenler odasında gündeme dair iştişare ve değerlendirmelerde bulunuldu.

Eğitimciler toplumdaki saygınlığına yeniden kavuşturulmalıdır

Eğitimcilerin sadece öğreten değil, eğiten, değerleri yaşayan ve yaşatan bir kimlik olarak öğrencilerinin karşısına çıkması gerektiğine dikkat çeken Eğitim-Bir-Sen Şube BaşkanıÖnder UÇAK, “Öğrencisi, insan olmanın değerini öncelikle öğretmenlerimiz üzerinden yaşamalıdır. Adil olmayı, işinin hakkını vermeyi, iş ahlakını, hakça paylaşmayı, birlikte yaşamayı ve huzuru birlikte oluşturmayı sınıfta ve okulda öğretmenimizden görmelidir. Böylesi bir öğretmen profili için öncelikle eğitimcilerin toplumdaki saygınlığının bu hedef doğrultusunda oluşması ve korunması gerekiyor. Eğitim çalışanlarının mali, özlük ve sosyal hakları ile çalışma şartları bu itibarı oluşturacak biçimde düzenlenmeli ve geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Şiddetin son bulması için gerekenler ivedilikle yapılmalıdır

“Eğitimcilere karşı şiddet, bugün okullarda yaygın bir sorun hâlini almıştır” diyen UÇAK, şunları söyledi: “Maalesef bugün eğitim çalışanları saldırılara karşı savunmasızdır. Eğitim-öğretim kurumlarında alınması gereken güvenlik tedbirleri yeterli olmamakta, sorumluluk öğretmenlere ve yöneticilere bırakılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimcilere yönelik her saldırının sıkı takipçisi olmalı, nerede duracağı belli olmayan bu şiddet olaylarının bir an önce son bulması için gereğini yapmalıdır.”

Darbe ürünü kılık ve kıyafet yönetmeliği kaldırılmalıdır

Darbe ürünü kılık ve kıyafet yönetmeliğine de değinen UÇAK, “Kadınlara ve kız öğrencilere yönelik kılık ve kıyafet uygulaması, verdiğimiz mücadele, yaptığımız eylem ve etkinlikler sonucunda kaldırılmış, kamuda çalışan kadınlarla ilgili ‘başı açık’ ibaresinin yönetmelikten çıkarılmasıyla kadının kamu hizmetine katılımında bir engel aşılmış; Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik’te de yapılan değişiklikle öğrencilere kılık-kıyafet dayatmasının kaldırılması son derece önemli bir adım olmuş ve bir yasak daha tarihe karışmıştır. Çerçeve yönetmelikte de acilen değişiklik yapılmalı ve sivil itaatsizlik gerekçelerimizden olan erkek kamu görevlilerine de kılık ve kıyafet dayatmasından vazgeçilmelidir” diye konuştu.

Eğitimcilerin desteğinden yoksun eğitim politikaları başarıya ulaşamaz

Eğitim-Bir-Sen Muğla Şube Başkanı Önder UÇAK, istişareyle alınmayan kararların, eğitim çalışanlarının desteğini almayan, meşruiyeti tartışmalı hiçbir politikanın başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi.

Eğitim çalışanlarının desteğini almayan hiçbir politikanın başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını vurgulayan UÇAK, “Çalışmalar yapılırken, projeler üretilirken, kararlar alınırken, akla ilk gelmesi, görüşlerine başvurulması gereken kesim, bunun alandaki uygulayıcısı olan eğitimciler olmalıdır. Aksi halde, yapılan her iş tartışmalı ve sorunlu olur. Zemini sağlam olmayan, meşruiyeti bulunmayan uygulamalar zamanla daha büyük sorunlara yol açar. Eğitimcilerin hissiyatına değer vermeyen, oluşturulan politikalarda alanın tecrübesine başvurmayan pek çok girişim ya sıkıntılara neden olmuş ya da atıl kalmıştır. Bu nedenle, geçmişten ders alınmalı; ülkeye, millete, kamu görevlilerine zarar veren iş ve işlemlerden uzak durulmalıdır” dedi.

Not verenleri not verilenlerle ve birbirleriyle ölçmeye kalkışmanın mantığı yoktur

Eğitimin farklı kademelerinde yer alan insanların ne düşündüklerine bakmadan, tepkilerine aldırmadan, hassasiyetleri gözetilmeden performanslarını değerlendirmenin, not verenleri not verilenlerle ve birbirleriyle ölçmeye kalkışmanın mantığını anlamakta güçlük çektiklerini dile getiren UÇAK, “Bu tür bir yaklaşımın ve uygulamanın neticesinde yıpranacak, örselenecek, itibarı zedelenecek olanlar eğitimcilerdir; akamete uğrayacak olan ise yarına ilişkin umuttur. Uygulanabilir olmayan dayatmalar yerine eğitimden beklenenler ekseninde öğretmenden beklentiler ortaya konulmalı ve bu doğrultuda öğretmenlere daha fazla destek olunmalıdır” şeklinde konuştu.

Örgütlülüğümüzün daha da güçlenmesi için çalışmaya devam etmeliyiz

“Biz bir sendikayız. Kuruluş felsefemizdeki ana hareket noktamız öncelikle üyemizdir. Üyemizin mali, özlük ve sosyal haklarını iyileştirmek, özgürlük alanlarını genişletmek, millî gelirden taksimatın düzgün yapılmasını sağlamaktır” diyen UÇAK, “Bununla birlikte, vesayet düzeninin izlerinin silinmesinin, ham demokrasinin tam demokrasi olmasının, ülkenin nefes almasının temin edilmesinin de mücadelesini veriyoruz. Evrensel anlamdaki duruşumuz, dünyanın neresinde bir mazlum ve mağdur varsa, tamamına ilişkin, ırk, din, dil, renk ayrımı yapmaksızın onlara elimizi uzatmak, haklarını savunmaktır. Çünkü mazlumun dini, mağdurun dili sorulmaz. Sendikal mücadelemiz evrensel bir mücadeledir. Gözlerimizin rengi farklı olabilir ama gözyaşımız aynıdır. Tenlerimizin rengi farklı olabilir ama alın terimiz aynıdır. Dolayısıyla bu evrensel yaklaşımla dünyanın neresinde bir mazlum ve mağdur varsa, oraya ilişkin kamu vicdanını, toplum vicdanını temsil etme gibi bir hedef için kurulmuş bir teşkilatız. Onun için Nepal gibi, Filipinler gibi din bağımızın olmadığı yerde, afet ve felaket koordinasyonunda Türkiye’de yardım noktasında ilk hamleyi yapıp ve yardım kuruluşlarını toplayıp, oraya yardım eli uzatmaya çalışan, karınca kararınca, gücü yettiğince toplum vicdanını tetikleyen kesimiz. Ülkemizin en örgütlü, en güçlü sendikasıyız. Bu birlikteliğimizin büyümesi, dirayetimizin, cesaretimizin, örgütlülüğümüzün her geçen gün güçlenmesi için hepimize görev düşmektedir. Çalışmaya devam etmeli, sendikasız olanları bu halkaya dâhil etmek için ter dökmeliyiz” ifadelerini kullandı.